De hypotheekmarkt is in mei flink opgeveerd, nadat een aantal hypotheekverstrekkers een rentestijging had aangekondigd. Er werden bijna een kwart meer hypotheekaanvragen gedaan dan in april en 56 procent meer dan in mei vorig jaar.
Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) telde vorige maand circa 30.000 aanvragen. Vooral in de week na Hemelvaart werden er veel verzonden: circa 9600.
Mei was een zodanig goede maand voor de hypotheekmarkt dat er zelfs meer hypotheken werden aangevraagd dan in december vorig jaar. Toen registreerde HDN bijna 29.000 aanvragen. De maand december is normaal gesproken de maand waarin de meeste aanvragen worden gedaan.
HDN regelt het elektronisch verkeer tussen adviseurs en aanbieders en registreert ongeveer 75 procent van alle hypotheekaanvragen. De vraag naar hypotheken zit al sinds 2013 weer in de lift. HDN verwacht komende maanden wel een kleine terugloop van het aantal hypotheekaanvragen. Dit hangt samen met jaarlijks terugkerende seizoensinvloeden.
Stijgende rentes staatspapier
De recente stijging van hypotheekrentes heeft vooral te maken met een omslag die zich de afgelopen weken voordeed op de markt voor staatsleningen, die bepalend is voor de ontwikkeling van veel andere rentes.
Mede door de stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) verdampte de rente op toonaangevende tienjaarsleningen in de eerste maanden van dit jaar nog bijna volledig. Maar sinds enkele weken is een kentering zichtbaar.
Zo steeg de rente op Nederlandse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar afgelopen dinsdag naar 0,9 procent. Dat is nog altijd zeer laag, maar hoger dan een historisch dieptepunt van 0,22 procent dat op 20 april werd bereikt.
Hypotheekrentes op de bodem?
Voor huiseigenaren die een nieuwe rentevaste periode moeten afspreken is er voorlopig nog weinig aan de hand. Maar intermediair De Hypotheekshop waarschuwde onlangs in zijn nieuwsbrief wel dat het feest van dalende rentes wellicht voorbij is. “Ruim twee jaar lang zijn we verwend met alleen maar hypotheekrentedalingen maar wellicht is de bodem bereikt. Als de stijging van de kapitaalmarkt structureel blijkt, kan dit gevolgen hebben voor de hypotheekrente.”
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl